Chlorella – co to jest, właściwości i korzyści dla zdrowia

Czy jednokomórkowa roślina może poprawić jakość życia? Poznaj chlorellę – wyjątkową algę o niezwykłych właściwościach. Przekonaj się, jakie przynosi korzyści. Odkryj jej zalety, zastosowanie oraz dawkowanie. Dla kogo jest szczególnie zalecana? Dowiedz się więcej z naszego artykułu.

Co to jest chlorella?

Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Należy do gromady zielenic, które występują przede wszystkim w wodach słodkich w rejonach Korei Południowej. Jednak ze względu na liczne właściwości lecznicze jest hodowana na całym świecie. Poznaj jej różne rodzaje oraz ich charakterystykę.

Rodzaje chlorelli i ich charakterystyka

Chlorella to jedna ogólna nazwa dla tego jednokomórkowego glonu. W rzeczywistości jednak możemy wyróżnić ponad 30 różnych gatunków. Jakie są cechy najbardziej powszechnych rodzajów chlorelli?

Chlorella vulgaris

To najbardziej rozpowszechniony gatunek chlorelli, który wyróżnia się najszybszym tempem wzrostu. Wykorzystywana jest w produkcji suplementów diety, kosmetyków oraz jako składnik zdrowej żywności. Chlorella vulgaris jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a także C, A, E i K oraz minerałów (m.in. żelazo, magnez, cynk, wapń oraz miedź). Dodatkowo działa jako naturalny środek detoksykujący, ponieważ usuwa toksyny i metale z organizmu.

Chlorella pyrenoidosa

Podobnie jak w innych przypadkach, Chlorella pyrenoidosa jest jednokomórkową algą. Dostarcza wiele wartościowych składników odżywczych i składników mineralnych, w tym antyoksydantów, witamin z grupy B, witaminę A, K i C, kwasów nukleinowych, chlorofilu oraz minerałów. Wykazuje również działanie przeciwutleniające, obniża ciśnienie krwi oraz poziom „złego” cholesterolu.

Do lat 90. XX wieku Chlorella pyrenoidosa była uznawana za osobny gatunek. Jednak po dokładniejszych badaniach, zdecydowano się na zmianę jej klasyfikacji ze względu na złożoną niejednorodność. W efekcie wyróżniono gatunki takie jak Chlorella vulgaris oraz Chlorella sorokiniana.

Chlorella sorokiniana

Chlorella sorokiniana to niedawno odkryty gatunek chlorelli. Wyróżnia się bogatym składem odżywczym, działaniem antyoksydacyjnym i detoksykacyjnym. Ze względu na swoje zalety, jest często wykorzystywana w produkcji suplementów diety. Przyjrzyjmy się dokładniej właściwościom chlorelli.

Chlorella – właściwości

Superfoods to żywność o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Zalicza się do niej również chlorella, która dostarcza niezbędnych składników oraz ma prozdrowotne działanie. Czym się wyróżnia?

Właściwości, które wymienia się najczęściej, to zdolność detoksykacji. Chlorella usuwa metale ciężkie oraz toksyny, a także zapobiega ich ponownemu wchłanianiu. Dotyczy to przede wszystkim takich szkodliwych substancji jak rtęć. 

Do innych właściwości chlorelli należy też wsparcie odporności. Wspiera ona produkcję leukocytów, które walczą z bakteriami i wirusami. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne.

Chlorella może być też remedium na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak:

  • wzdęcia;
  • zaparcia;
  • zatrucia.

Co więcej, badania wykazują też jej działanie antynowotworowe. Zielone algi mają nie tylko zapobiegać, ale także wspierać leczenie raka. Ma to związek z właściwościami detoksykującymi. Wspomagają one usuwanie toksycznych cząstek, również tych wynikających z radioterapii.

Ponadto suplementacja chlorelli chroni komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników, obniża cholesterol oraz ciśnienie. Pomaga w odchudzaniu, zwiększa wydolność i poprawia sprawność fizyczną. Zapobiega chorobom wątroby i łagodzi objawy FMS. Jest niezastąpiona w przypadku dolegliwości takich jak wzdęcia, zaburzenia trawienia czy zapalenia błony śluzowej jelit i zatruć pokarmowych.

Te niezwykłe właściwości chlorelli są możliwe dzięki jej składnikom odżywczym. Przekonaj się, jakie cenne witaminy i mikroelementy zawiera ta słodkowodna alga.

Składniki odżywcze chlorelli

Chlorella zawiera w sobie wiele niezbędnych składników odżywczych, dzięki którym zawdzięcza swoje prozdrowotne działanie. Omówmy po kolei witaminy oraz minerały, jakie w niej występują.

Witaminy i mikroelementy w chlorelli

Zacznijmy od witamin i mikroelementów. W chlorelli znajdziemy takie składniki jak:

  • witaminy z grupy B – wpływają one na funkcjonowanie mózgu, a także na prawidłowe działanie układu nerwowego;
  • witamina A – wspiera i chroni wzrok, wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w produkcji nowych komórek oraz dba o stan włosów i paznokci; 
  • witamina C – jest silnym antyoksydantem, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są odpowiedzialne m.in. za przedwczesne starzenie się skóry;
  • witamina E – zwalcza wolne rodniki, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, wspiera regenerację mięśni oraz obniża poziom cholesterolu;
  • aminokwasy – są podstawowym składnikiem budulcowym DNA oraz komórek, odpowiadają za gospodarkę hormonalną całego organizmu;
  • chlorofil – wzmacnia odporność, wspiera detoksykację organizmu oraz poprawia stan zdrowia i samopoczucie;
  • kwasy tłuszczowe omega-3 – odpowiadają za zdrowe serce oraz prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego;
  • kwasy nukleinowe – przechowują informację genetyczną i biorą udział w produkcji białek według zasad kodu genetycznego.

Minerały w chlorelli

W chlorelli są obecne także minerały takie jak:

  • żelazo – bierze udział w magazynowaniu i transporcie tlenu, wspomaga układ nerwowy i pozwala utrzymać funkcje intelektualne oraz fizyczne;
  • wapń – jest budulcem kości oraz zębów, wpływa na wydzielanie hormonów, reguluje układ nerwowy i bierze udział w procesie krzepnięcia krwi;
  • potas – poprawia pH komórek, kontroluje pracę nerek oraz odpowiada za gospodarkę wodno-elektrolitową;
  • magnez – jest katalizatorem przemian białkowych, tłuszczowych i węglowodanowych;
  • cynk – bierze udział w metabolizmie kwasów nukleinowych, odpowiada za wzrost włosów i paznokci, wzmacnia odporność, wspomaga gojenie ran;
  • mangan – wspiera układ nerwowy, zapobiega osteoporozie, zapewnia prawidłowe wchłanianie węglowodanów, tłuszczów oraz białek;
  • fosfor – uczestniczy w produkcji energii, wpływa na układ nerwowy oraz funkcjonowanie kości i mięśni;
  • selen – chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, wspiera układ odpornościowy, przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych;
  • jod – uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy, w tym tyroksyny oraz trójjodotyroniny, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Dzięki temu, że alga zawiera tak wiele składników, może pochwalić się licznymi korzyściami dla zdrowia. Nie tylko usuwa toksyny, ale również wspiera układ odpornościowy i obniża cholesterol. Poznaj jej pozostałe zalety.

Chlorella – korzyści dla zdrowia

W jaki sposób chlorella działa w organizmie człowieka? Jej wartości odżywcze sprawiają, że przynosi ona liczne korzyści dla zdrowia.

Chlorella wiąże i usuwa metale ciężkie z organizmu

Chlorella dzięki swoim właściwościom ma zdolność wiązania oraz usuwania metali i toksyn z organizmu takich jak: olej, rtęć ołów. Składnikami, które za to odpowiadają, są: selen, witamina C, cynk, magnez i chlorofil.

Chlorella wspomaga pracę układu odpornościowego

Witamina D i kwasy omega-3 wzmacniają układ immunologiczny i obniżają ryzyko chorób autoimmunologicznych. Z kolei witamina A ma właściwości przeciwzapalne. Witamina C chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Zawartość chlorofilu, czyli zielonego barwnika, wspomaga regenerację i przyśpiesza gojenie ran. Natomiast żelazo wpływa na produkcję limfocytów, które chronią przed infekcjami.

Chlorella pomaga w obniżaniu cholesterolu

Kolejnym powodem, aby stosować chlorellę, jest obniżenie cholesterolu. Zawarta w niej witamina E obniża poziom cholesterolu (LDL) i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej. Z kolei witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, obniżają poziom homocysteiny. Natomiast kwas omega-3 podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL).

Działanie przeciwutleniające chlorelli

Chlorella jest również znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Jej przyjmowanie chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, dzięki zawartości takich składników jak witamina A, C, E, cynk i selen.

Chlorella utrzymuje w ryzach ciśnienie krwi

Witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B6 (pirydoksyna) odpowiada za produkcję hemoglobiny, która wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi. Witamina C zaś wspiera usuwanie nadmiaru wody i soli z organizmu. Na obniżenie ciśnienia krwi wpływa również żelazo oraz cynk.

Chlorella poprawia poziom cukru we krwi

Magnez poprawia metabolizm glukozy, co przekłada się na prawidłowy poziom cukru we krwi. Podobną rolę odgrywa cynk, a także witaminy z grupy B, a przede wszystkim wysoka zawartość kwasu foliowego.

To tylko niektóre korzyści dla zdrowia, które niesie ze sobą chlorella. Nic zatem dziwnego, że ma ona tak wiele zastosowań. Sprawdź, do czego jest ona wykorzystywana.

Zastosowania chlorelli

Tak wysoka zawartość wielu składników, witamin oraz minerałów sprawia, że chlorella znajduje zastosowanie w wielu obszarach. Omówmy kilka z nich, z których najbardziej zasłynęła.

Chlorella na oczyszczanie organizmu

Jednym z najbardziej znanych zastosowań chlorelli jest jej zdolność do wiązania i usuwania metali i toksyn. Co więcej, uniemożliwia ona ich ponowny rozwój. Sprawdza się to zwłaszcza w przypadku osób żyjących w zanieczyszczonym środowisku, gdzie chlorella zapobiega przedostawaniu się szkodliwych substancji w głąb organizmu.

Chlorella dla serca

Chlorella znajduje zastosowanie w ochronie serca, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Ponadto wpływa na poziom cholesterolu i pomaga regulować ciśnienie krwi, obniżając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Chlorella dla wzroku

Dzięki wysokiej zawartości witaminy A, witaminy D oraz kwasów omega-3 chlorella wspiera dobry wzrok, chroni przed „kurzą ślepotą” i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Chlorella na poprawę trawienia

Chlorella zawiera w sobie dużą ilość błonnika, który poprawia trawienie, wspiera prawidłową perystaltykę jelit i poprawia ich mikroflorę.

Chlorella – źródło energii

Niezbędne składniki odżywcze, takie jak żelazo, witaminy z grupy B oraz białko to naturalne źródło energii dla organizmu. Wspierają one metabolizm, funkcjonowanie mięśni oraz dotlenienie organizmu.

Aby jednak zobaczyć efekty stosowania chlorelli, należy przyjmować ją w odpowiednich dawkach. Sprawdź, jakie jest jej zalecane dawkowanie.

Dawkowanie chlorelli

Chlorella może być bezpiecznie stosowana u większości osób, u których nie wykazano przeciwwskazań. Każdy organizm może jednak reagować inaczej. Dlatego warto stopniowo zwiększać dawkę. Jak stosować ją w zależności od wieku oraz płci? Czytaj dalej.

Dawkowanie chlorelli u dorosłych

Optymalna dawka w przypadku osoby dorosłej to 2-3 gramy. Osoby początkujące mogą rozpocząć suplementację od 1 grama i zwiększać ją, obserwując reakcję organizmu.

Dawkowanie chlorelli u młodzieży

Młodzież może przyjmować taką samą dawkę chlorelli, czyli 2-3 gramy dziennie. Jednakże warto skonsultować się z lekarzem, aby ustalić indywidualne dawkowanie.

Dawkowanie chlorelli u dzieci

Nie zaleca się podawania chlorelli dzieciom. Jeśli jednak chcesz dowiedzieć się, jaka jest bezpieczna dawka, warto skonsultować się z lekarzem.

Dawkowanie chlorelli u mężczyzn

Dawka dla mężczyzn jest taka sama jak wspomniane wcześniej zalecenia dla osoby dorosłej tj. 2-3 gramów dziennie.

Dawkowanie chlorelli u kobiet

Kobiety mogą przyjmować taką samą dawkę chlorelli jak mężczyźni. Wyjątkiem jest ciąża i laktacja, kiedy suplementacja tej substancji nie jest wskazana.

Stosowanie zielonych alg jest polecana wielu osobom, które chcą zmienić swój tryb życia. Dla kogo chlorella jest najbardziej zalecana? Sprawdźmy to!

Chlorella – dla kogo jest zalecana?

Uzupełnienie witamin i minerałów, wsparcie metabolizmu oraz poprawa zdolności fizycznej – właściwości chlorelli przyciągają wielu entuzjastów zdrowego trybu życia. Jest jednak kilka grup, dla których ta zielona alga jest szczególnie wskazana. O kim mowa? 

Weganie i wegetarianie

Jedną z pierwszych grup, które najczęściej sięgają po suplementy diety z chlorellą, są weganie i wegetarianie. Osoby na diecie roślinnej mogą być bowiem narażone na poważne niedobory witaminy B12, białka oraz żelaza. Algi zaś są doskonałym źródłem tych składników.

Chlorella dla osób z anemią

Osoby z anemią również często sięgają po zieloną algę. Niedokrwistość jest związana z niedoborem żelaza oraz witaminy B12. Dlatego może być ona uzupełnieniem diety wśród osób z tym zaburzeniem.

Chlorella dla osób chcących się odchudzać

Jedną z niezwykłych właściwości chlorelli jest utrzymanie prawidłowego metabolizmu. Alga pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, a do tego wspiera odchudzanie. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego zmniejsza także uczucie głodu oraz chęć podjadania.

Osoby oczyszczające organizm

Może ona być też stosowana w oczyszczaniu organizmu z metali ciężkich (np.: rtęć, kadm), a także toksyn. Słodkowodna alga nie tylko wiąże i usuwa szkodliwe substancje, ale również zapobiega ich ponownemu rozwojowi. 

Osoby aktywne fizycznie

Chlorella przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że dodanie jej do pokarmu pozwoliło na zwiększenie wydolności i sprawności fizycznej. Tym samym suplement diety z jej zawartością może być pomocny osobom, które uprawiają sport.

Osoby o słabej odporności

Wysoka zawartość minerałów, w tym cynku, korzystnie wpływa na odporność organizmu. Chlorella stymuluje produkcję leukocytów, czyli komórek zwalczających infekcje. Warto zatem dodać ją do suplementacji w sezonie jesienno-zimowym.

Przeciwwskazania – kto nie może brać chlorelli?

Chlorella nie powinna być zażywana przez osoby, które mają alergię na jakikolwiek składnik preparatu np. na glony. Do innych przeciwwskazań należy niedoczynność tarczycy, zaburzenia metaboliczne oraz przyjmowanie leków na cukrzycę. Ponadto nie powinna ona być stosowana u kobiet spodziewających się dziecka oraz w okresie laktacji.

Z czym nie można łączyć chlorelli?

Podczas suplementacji chlorelli należy uważać na witaminę C oraz suplementy, w których się ona znajduje. Może ona bowiem osłabić efekt detoksykacji organizmu i wywołać ponowne wchłanianie toksyn.

Jednocześnie chcemy obalić mit, który mówi o tym, że nie należy łączyć chlorelli i spiruliny. Nie ma bowiem żadnych przeciwwskazań. Warto jednak zachować proporcje 3 gramów chlorelli i 6 gramów spiruliny dziennie.

Czy chlorellę można podawać dzieciom?

Mimo że chlorella cieszy się wieloma właściwościami zdrowotnymi oraz korzyściami dla organizmu, nie zaleca się jej podawania dzieciom. Mogą bowiem wystąpić reakcje alergiczne. 

Niezależnie od wieku i płci, warto wiedzieć, że suplementacja chlorelli może wiązać się z różnymi skutkami ubocznymi. Jakimi? Napisaliśmy o tym w dalszej części artykułu.

Skutki uboczne chlorelli

Stosowanie chlorelli znajduje wiele korzyści i zalet dla organizmu. Tak jak inne suplementy diety, może jednak wywoływać różne skutki uboczne. Mogą wtedy pojawić się reakcje alergiczne, zmęczenie czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Reakcja alergiczna

Jednym ze skutków ubocznych jest reakcja alergiczna. Mowa tutaj zwłaszcza o astmie. W razie zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy odstawić suplement oraz skonsultować się z lekarzem.

Efekt światłoczuły

Ten efekt uboczny zdarza się rzadko. Dotyczy najczęściej osób wrażliwych na słońce.

Wzdęcia

Innym skutkiem ubocznym, który może wystąpić u osób z wrażliwych przewodem pokarmowym, są wzdęcia, które świadczą o zbyt dużej ilości gazów w jelitach.

Biegunka

U niektórych osób odnotowano również biegunki. Może to mieć jednak związek ze zmianą perystaltyki jelit.

Uczucie ociężałości

Uczucie ciężkości zaś może wynikać z wysokiej zawartości błonnika, czym wyróżnia się chlorella.

Trądzik

Właściwości chlorelli sprawiają, że może ona być pomocna w leczeniu chorób skóry, w tym trądziku. W niektórych przypadkach zauważono natężenie objawów, co może być spowodowane procesem usuwania toksyn z organizmu.

Zmęczenie

Uczucie zmęczenia organizmu, które jest wymieniane jako jeden ze skutków ubocznych, może mieć również przyczynę w detoksykacji. Proces ten nie powinien jednak trwać dłużej niż kilka dni.

Apatyczność

Apatyczność to uczucie zobojętnienia i niewrażliwości na bodźce zewnętrzne. Objawy te powinny ustąpić, kiedy organizm pozbędzie się toksyn.

Bóle głowy

Innym skutkiem ubocznym stosowania chlorelli mogą być też bóle głowy. Podobnie jak w przypadku uczucia zmęczenia czy apatyczności są one najczęściej wynikiem detoksykacji.

Zawroty głowy

Dolegliwości takie jak zawroty głowy czy nudności mogą być skutkiem ubocznym stosowania chlorelli. Są one jednak najczęściej powiązane z przekroczoną zalecaną dawką spożycia lub objawem oczyszczania organizmu z toksyn.

Drżenia

Drżenie kończyn to inny możliwy skutek uboczny chlorelli. Powinny one jednak ustąpić po kilku dniach, tak jak inne objawy detoksykacji.

Ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest niewielkie. Najczęściej są one objawem oczyszczania organizmu. Alga jest bowiem bezpiecznym suplementem, który może być stosowany przez większość osób. W sklepach można ją odnaleźć pod różnymi postacjami – od proszku, poprzez tabletki, po płyny. Którą formę wybrać?

Formy spożywania chlorelli

Chlorella jest dostępna w niejednej formie. Możesz ją otrzymać jako proszek, tabletki czy płyn. Dzięki temu każda osoba znajdzie dla siebie najwygodniejszą opcję.

Chlorella w proszku

Niektóre osoby suplementują algi w formie sproszkowanej. Dobrze jest wiedzieć, że mogą mieć one specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Można go jednak zneutralizować sokiem jabłkowym. Niemniej sproszkowaną formę można dodać do koktajli, jogurtów oraz deserów.

Chlorella w tabletkach

Chlorella jest dostępna również pod postacią tabletek. To wygodna opcja dla osób, które chcą ją suplementować, ale nie chcą przygotowywać koktajli. Przed wzięciem dawki zwróć uwagę na zalecaną dawkę podaną przez producenta.

Chlorella w kapsułkach

Podobnie jak tabletki chlorella w kapsułkach to popularna forma suplementu diety. Jest chętnie wybierana ze względu na łatwość spożycia i wysoką dostępność.

Chlorella w płynie

W sklepie z suplementami diety można również odnaleźć chlorofil w płynie. Jest to dobry wybór dla osób, które chcą mieć zieloną algę zawsze pod ręką. Przed spożyciem zwróć jednak uwagę na zalecaną dawkę.

Jak przechowywać chlorellę?

Chlorella jest światłoczuła. Z tego powodu, aby zachowała swoje właściwości zdrowotne musi być odpowiednio przechowywana – najlepiej w opakowaniach chroniących ją przed światłem. Przechowuj ją w miejscu suchym, chłodnym i niedostępnym dla małych dzieci.

Odpowiednio przechowywana chlorella zachowuje swoje działanie na dłużej. Jej efektami zaś możesz się cieszyć nie tylko podczas suplementacji. Zielona alga sprawdza się bowiem również w kosmetyce.

Chlorella w kosmetyce

Czy zielone algi mają także zastosowanie w kosmetyce? Jak najbardziej. Odkryj je w kosmetykach do włosów, twarzy oraz ciała. Przekonaj się, jak jednak składnik może wpłynąć na ich skuteczność.

Chlorella do włosów

Jest ona częstym składnikiem kosmetyków do włosów. Wspomaga ich wzrost, zapobiega wypadaniu oraz dba o ich nawilżenie i odżywienie. Można ją spotkać w szamponach, odżywkach oraz maskach.

Chlorella w szamponach

To doskonały wybór, dla osób, które chcą każdego dnia dbać o regenerację i kondycję włosów.

Chlorella w odżywkach

Jest ona często używana jako składnik odżywek do włosów. Jej właściwości sprawiają, że struktura włosa jest mocniejsza, bardziej nawilżona oraz zregenerowana.

Chlorella w maskach do włosów

Maski do włosów, które są aplikowane regularnie, pozwalają na utrzymanie ich w dobrej kondycji, aby były pełne blasku. Ponadto zapobiegają ich wypadaniu i rozdwajaniu się końcówek.

Chlorella do twarzy

Dzięki zawartości takich składników jak witamina K, C, A, E oraz witamin z grupy B chlorella ma wiele zastosowań na skórę twarzy. Wpływa na jej nawilżenie, pielęgnację oraz regenerację. Tym samym można ją znaleźć w wielu produktach kosmetycznych.

Chlorella w maseczkach

Jednym z zastosowań chlorelli jest jej wykorzystanie w maseczkach na twarz. Jest cennym składnikiem zapewniającym silną regenerację naskórka. Pomaga w redukcji przebarwień oraz odżywia skórę.

Chlorella w kremach do twarzy

Oprócz maseczek zielone algi można również znaleźć w kemach do twarzy. Dzięki swoim właściwościom poprawia kondycję skóry, zapobiega utracie wilgoci i chroni przed działaniem wolnych rodników.

Chlorella do ciała

Jej bogaty skład sprawia, że znajduje też zastosowanie w kosmetykach do ciała, takich jak balsamy czy żele do kąpieli.

Balsamy do ciała z chlorellą

Algę można znaleźć także jako składnik balsamów do ciała. Koi i łagodzi podrażnienia, odżywia oraz nawilża naskórek. Dzięki temu skóra jest napięta i zdrowa.

Żele do kąpieli z chlorellą

Chociaż algi morskie słabo rozpuszczają się w wodzie, mogą być cennym składnikiem żeli do kąpieli. Podobnie jak w pozostałych kosmetykach, wpływają one na nawilżenie i odżywienie naskórka.

Co więcej, chlorellę w kosmetykach oraz suplementach diety można często spotkać w połączeniu ze spiruliną. Jakie są między nimi podobieństwa i różnice?

Chlorella i spirulina – podobieństwa i różnice

Chlorella i spirulina są często ze sobą mylone lub traktowane zamiennie. Prawda jednak jest taka, że są to dwa różne organizmy, które mają inne właściwości oraz zastosowania. Jakie są między nimi podobieństwa i różnice?

Zarówno chlorella, jak i spirulina są roślinami rosnącymi pod wodą. Jednakże spirulina, w odróżnieniu od chlorelli, jest organizmem wielokomórkowym. Ma silne działanie antyoksydacyjne, a do tego wyróżnia się właściwościami obniżającymi cholesterol oraz wzmacniającymi odporność.

To, co wyróżnia tę algę, to wysoka, nawet dwukrotnie większa zawartość chlorofilu. Ponadto wykazuje silniejsze działanie detoksykujące. W większym stopniu niż spirulina pomaga w usunięciu z organizmu szkodliwych substancji takich jak metale oraz toksyny. 

Za jej skutecznością stoją również badania naukowe, które potwierdzają jej działanie. Przyjrzymy się teraz ich wynikom.

Badania naukowe dotyczące chlorelli

Osoby, które dbają o zdrowie i chcą dostarczać organizmowi jak najlepszych składników, często sięgają po suplementy diety z chlorellą. Czy jednak jej skuteczność jest potwierdzona badaniami? Wyniki mówią same za siebie.

Jedne z badań dotyczyły zdrowia metabolicznego. Wyniki wykazały, że spożycie chlorelli przyczynia się do spadku cholesterolu oraz cukru we krwi. Ponadto u badanych osób zaobserwowano redukcję masy tkanki tłuszczowej.

Może mieć ona również wpływ na wydolność fizyczną, Wykazały to badania przeprowadzone przez japońskich naukowców na myszach. Dodawanie chlorelli do karmy gryzoni przyczyniło się do zwiększenia ich wydolności oraz sprawności fizycznej. Myszy były w stanie wykonywać trening nawet o 50% dłużej.

Co więcej, niektóre badania potwierdzają, że chlorella zmniejsza ryzyko takich nowotworów jak rak jelita grubego oraz nowotwór piersi. Ponadto wpływa pozytywnie na układ nerwowy, regeneruje ciało i zwiększa liczbę przeciwciał.

Nic zatem dziwnego, że zainteresowanie zdrową żywnością oraz suplementami diety zawierającymi algi nie maleje. Podobnie jest z samą hodowlą chlorelli. Na czym ona polega i jak wygląda?

Hodowla chlorelli

Ze względu na duże zainteresowanie i zastosowanie, chlorella jest hodowana na masową skalę. Jednak, aby była skuteczna i przyswajalna, musi być najwyższej jakości.

W tym celu hodowla chlorelli powinna przebiegać w specjalnych zbiornikach słodkowodnych, do których nie dostają się żadne zanieczyszczenia. Co istotne musi ona posiadać rozerwaną ścianę komórkową, abyśmy mogli czerpać garściami z jej właściwości. 

Podsumowanie

Ta zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach kryje przed nam wiele tajemnic. Znajduje ona zastosowanie nie tylko w medycynie alternatywnej, ale też w skutecznej suplementacji i kosmetologii. Z tego powodu warto po nią sięgać w różnych formach, aby doświadczyć jej zalet oraz właściwości.

Leave A Comment